Vad har vi gjort fram till nu?

 

Första Drömevenemanget 2014;  Vår samarbetsparner VSAs teatergrupp Traumatiska teatern sätter upp det drömska verket Transportsträckor.  Ur-premiär på Trixters scen 10 Jan.

2013 användes till efterforskning, samtal och insamlande. Massor med människor har deltagit på olika sätt. Nedan ser du hur arbetet gått till.


Första gången vi möter publik var 13 Augusti;  Vi hälsade på i kulturkalasets teatertält. 

På bilden nedan; Några Drömfångare inväntar sin tur. Anders Lönnbro, Åsa-Lena Hjelm, Lars Andersson och kompositör Björn Knutsson.

Dansaren Karolin Kent innan hon förvandlats till en varelse samtalar med Petrina.

  

Projektets olika steg och resultat:

4 mars startade vår samtalsserie  med människor som arbetar med drömmen i olika sammanhang, tex inom skådespelararbete eller i drömgrupper. Skrolla ned på sidan och läs om dom samtal som ägt rum och kommande. Samtalen har fri entré. Det är viktigt för oss att ekonomin inte ska styra om man har råd att delta eller inte. Vi delar här ut 100 drömdagböcker. Hur utvecklas drömmarna under denna tid, hur förändras de och vårt sätt att tala om dem?

 

Se dokumentation av våren 2013s samtalsserie nedan;

Bild från spännande samtal 14 januari  med skådespelare och regissör Björn Melander om projektets utforming.


Skådespelare Erik Stålberg möter på bilden den metod vår första gäst arbetar med.

4 mars påbörjade vi vår samtalsserie på teater Trixter med gäst Ingrid Blidberg. Ingrid forskar om drömmar i skådespelararbete. Ingrid definierade sin metod med hjälp av drömguidning samt visade filmer med exempel.

Deltog gjorde bla andra Bildkonstnär Bibbi  Lovell och skådespelare Anders Lönnbro.

Bibbi Lovell genomgick med Ingrids hjälp en drömincubation som gick upp på att lösa en rörelse i en bild som föreställde en fjäril. Bibbi kände att hon kört fast.
På bilden nedan ett verk av Lovell på temat fjärilar.

Även konstnären Dana Sederowsky och filmaren Andy Luv vid bordet längst bort lyssnar koncentrerat. Vet tyvärr ej namnet på den blonda kvinnan eller den grå dockan när detta skrivs.

Vi pratade igenom projektets uppbyggnad och ide samt delade ut drömdagböckerna.

23 mars möttes vi för andra samtalet. Plats Stora Teatern. Samarrangör Textival. Gäst; poeten, dramatikern och författaren Pamela Jaskoviak.
Pamela läste ur egna boken Suburbia som kom till med hjälp av automatisk skrift. Om drömmarnas mörkare stråk. Samtalet flöt mellan ämnen som hundars ev drömliv...till om det går att möta sina döda föräldrar när man sover.

l

På bilden ovan förbereder sig Pamela för samtalet.

Påsklov tillsammans med Röda Stens konsthall.  Pedagog Björn Westerlund berättar en saga från Aboriginal dreamtime för barnen som sen får måla en egen drömkarta.

15 april fortsatte vi Plats Stadsbiblioteket vid Brunnsparken. Gäst; Fotografen Hillevi Nagel. Hillevi fokuserade på drömmen som vägvisare och berättade om sitt arbete i drömgrupp. MontagueUllman pedagogiken. Om hur drömmar kan utgöra mistolpar i livet. På ett enkelt sätt fick vi ta del av hur denna typ av drömgrupper fungerar.

Hillevi berättar trots mick-krångel.

 

Dramatiker och skådespelare Roland Jansson berättar hur han använder Swedenborg och styrt drömarbete när han skriver. 14 januari

Nästa Samtal; 24 april Plats Pavement på Andra långgatan. Ett uppsamlings-möte. Vad kan det bli? Regissör Björn Melander deltog. Liksom konstnär Lena Selander. Hon visade en tavla och berättade om automatiskt måleri, ett arbete delvis inspirerat av våra samtal.

 

Kennet som arbetar på Naturhistoriska museet öppnar dörrar till fantastiska rum i ett förberedelsesamtal.


Nedan Teater Trixter på Ylleförskolan 7 maj. Petra Revenue samlar drömmar med filmkamera.

 

7 Maj  Drömmar och djur. 
Naturhistoriska Museumet utforskar  olika aspekter av djurs drömmar tillsammans
med gäster. 


Agnes Mercedes framför sitt nya stycke Blunder, vilka under finner du bakom dina ögonlock?
i Däggdjurssalen.

På Bilden nedan tränar Neta Norrmo, Lars Andersson och Anders Lönnbro in en nyskriven text av Textivals Stina Nilsson. Specialskriven för uppstoppade djur.


Nedan Efva F dahlgren, själv författare, läser stycket för en flodhäst.


 Museets pedagoger och biologer Lotta Backman och Kennet Lundin samtalar om
kopplingen mellan djur, sagor och drömmar.

 Helt fantastiskt samtal!

 

 

och 15 maj. SISTA SAMTALET!  Jung kallade drömmen för dödens rike. Tema för sista kvällen; Drömmens koppling till den andra sidan. Kan man kommunicera med döda genom drömmen? Gäst; Kristian Riis, som bearbetat en allvarlig sjukdom med dröm-terapi och som efter år av socialt arbete och politik nu ägnar sig åt dikt och poesi, berättade för oss om denna erfarenhet.

Francine Blackburn som gjort imagebilden för projektet kommer denna sista gång ställa ut porträtt på dom som deltagit i samtalen. Nedan Francine tillsammans med skådespelare Lars Andersson under ett av samtalen.

En film görs under ledning av Lars Wiberg och Abf media lab. Det blir ett verk med många drömmare skildrade och på många nivåer.  Premiär feb 2014.
Nedan Hosea Waore och Jack Reveny som gör filmen om projektet i full aktion.

På bilden nedan ser du filmansvarig Lars Wiberg på kombinerat planeringsmöte och sopplunch.

En teaterföreställning. Dramtikerna och projektledarna Petra Revenue och Karin Blixt skriver ramhandlingen i denna pjäs vars arena växer fram i och med projektets gång.

Manifestation/utställning av projektet Drömfångare 13 oktober 2013.

Premiärdatum av pjäs 13 november 2013.

Nedan, första mötet med VSA ägde improviserat rum på ett vernissage av Hans Carbe.

 

 

Strindbergs ockulta dagbok

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)